זיהוי מועד הביוץ חשוב במיוחד לנשים שרוצות להגדיל את סיכוי הכניסה להיריון. ככול שקיום יחסי המין קרוב יותר למועד הביוץ, כך גדלים הסיכויים להפריה של הביצית- להריון.
זמן הביוץ עשוי להשתנות מאישה לאישה ואף בין מחזורי הפוריות אצל אותה אישה. לכן, על אף שנהוג לקבוע כי מועד הביוץ הוא כ-14 יום לפני תחילת הווסת החודשית, חישוב זה אינו מדויק.
ניתן לזהות את מועד הביוץ במספר דרכים:
כאב חד בצד הבטן :
יש נשים המרגישות כאב בצד הבטן בזמן הביוץ אך רוב הנשים לא יחושו בכאב זה.
מקור הכאב: גדילה מהירה של הזקיק מותחת את קפסולת השחלה, או בעת הביוץ - כאשר הזקיק נפתח והביצית חורגת ממנו, או בימים לאחר הביוץ - גירוי וכאב מקומי הנובע מדימום קל באזור הזקיק שבייץ בשחלה.
בדיקת הרירית- ניבוי בטרם ביוץ:
כחמישה- שישה ימים לפני הביוץ מתרחשת הפרשה רירית ומעט צמיגית מהנרתיק. בכל פעם שהינך הולכת לשירותים תוכלי להניח אצבע בפתח הנרתיק, ולהרגיש את ההפרשה שהיא צמיגית ושקופה, הדומה לחלבון הביצה.
השיטה טבעית ויתרונה על פני מדידות אחרות, שהיא מבשרת על בוא הביוץ, במקום לבשר לך שהביוץ כבר התרחש או נמצא בעיצומו.
מחשבון ביוץ:
על ידי הזנת נתוני הווסת בשלושת החודשים האחרונים המחשבון יוכל לחשב את מועדו הקרוב ביותר של הביוץ.
מקלוני ביוץ:
ערכה המכילה מקלונים המזהים בשתן את העלייה של הורמון ההצהבה (LH) שגורם לביוץ.
בדיקה זו דומה לבדיקות ההיריון הביתיות. ניתן לקנות את המקלונים ללא מרשם בבתי מרקחת.
כאשר מופיע במקלון סימון המעיד על הפרשת הורמון ההצהבה ניתן להניח שהביוץ יתרחש כעבור כ- 24 שעות (טווח של 16 עד 48 שעות).
אופן הזיהוי: כעשרה ימים מתחילת המחזור יש לאסוף שתן כל יום לאחר ההשכמה. כמה שעות לפני מתן השתן מומלץ להמעיט בשתייה. עליה בהורמון תסמן שני פסים ורודים על המקלון.
חום השחר:
בדיקת חום השחר מאפשרת לזהות בצורה מדויקת את הביוץ. לאחר הביוץ הגופיף הצהוב מפריש את הורמון הפרוגסטרון המסייע בהשרשת ההיריון. בעת הפרשת הורמון זה חום הגוף יעלה מעט, בחצי מעלה. על מנת לבצע את הבדיקה יש לבדוק את החום בבוקר, לפני שאת קמה מהמיטה. עלית החום תסמל את התרחשות הביוץ. החיסרון בבדיקה זו היא שעליית החום מתרחשת לאחר הביוץ.
דגימת רוק:
בדיקה חדשנית יחסית ואמינה לבדיקת ביוץ באמצעות הרוק. לקראת הביוץ רמות האסטרוגן עולות. בהשפעת האסטרוגן ניתן למצוא ברוק ריכוז מלח גבוהה מהרגיל. לאחר הבדיקה הרוק מתייבש, במידה ויש ביוץ יופיע גביש מלח המזכיר צורת עלה. ניתן להבחין בגביש באמצעות מיקרוסקופ
קטן אותו יש לרכוש, וחשוב לציין כי אין לאכול או לשתותכשעתיים עד שלוש שעות לפני הבדיקה. חסרונה הוא מחיר קניית המיקרוסקופ.
זיהוי הביוץ על ידי רופא:
באמצעות מספר בדיקות אולטרא סאונד לאורך המחזור, הרופא יכול לעקוב אחר הזקיקים המתפתחים בשחלות. שיטה נוספת, באמצעות בדיקות דם להורמונים. השיטות מאפשרות להצביע על מועד הביוץ באופן מדויק.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ רפואי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד.
צוות בייבי פייס
בייבי פייס http://www.baby-face.co.il/- פורטל פוריות הריון ותינוקות